Fotbalul este cel mai popular sport la nivel mondial, cu peste 3.500 de milioane de fani și peste 265 milioane de persoane care îl practică în mod obișnuit. Fotbalul înseamnă emoție, în primul rând, dar este mai mult decât o activitate de agrement.

În articolul de față vrem să vorbim despre fotbal ca business. Ne-am documentat și am aflat care sunt cele mai puternice mărci de fotbal din lume, dar și care sunt cele mai valoroase. Unele dintre cele mai relevante date sunt furnizate de Brand Finance, iar conceptele pe care studiile le iau în considerare sunt: valoarea companiei, valoarea mărcii sau puterea mărcii. De asemenea, sunt studiate și valoarea echipei și rezultatele obținute.

În ultimul buletin, Real Madrid devine marca cea mai puternică, cu 96.1 BSI (Brand Strenght Index). Acest punctaj, însă, nu o ajută să ocupe primul loc și din punct de vedere al valorii. La această ultimă categorie, Manchester United își adjudecă primul loc. Chiar dacă din punct de vedere joc, echipa nu a avut rezultate extraordinare, Manchester United a reușit să ocupe cea mai bună poziție datorită acordurilor comerciale.

cele mai bune echipe de fotbal

(C) Foto: http://brandfinance.com

Relevanța pe care un club o are în calitate de firmă/companie se datorează, așa cum am menționat și mai sus, și jucătorilor săi.

De exemplu, putem vorbi despre influența anumitor jucători pentru creșterea clubului. Pentru Real Madrid, un rol important îl joacă și prezența pe piața asiatică. Cristiano Ronaldo este cel mai popular jucător în China, în timp ce Zidane este cel mai popular antrenor printre asiatici. Clubul a ajuns recent la un acord cu platforma Alibaba, prin intermediul căreia poate ajunge la aproximativ 600 de milioane de potențiali consumatori.

Drepturile de televizare ale competițiilor reprezintă și ele surse de venit pentru cluburi, fiind teme extrem de dezbătute și comentate.

Mărcile sportive se bucură și ele de încasări frumoase de pe urma acordurilor cu cluburile sportive. Până acolo, însă, au loc confruntări între acestea, de pe urma cărora cluburile câștigă cel mai mult. De exemplu, clubul Chelsea a schimbat Adidas pentru Nike, pentru suma de 66 milioane de euro/an.

Ruptura dintre Nike și Manchester United,  în 2015, în favoarea Adidas a fost un alt episod cunoscut. Adidas a reușit să obțină „deal„-ul, oferind clubului 75 milioane de lire anual.

Nu numai clubul ca brand, dar și jucătorii afectează interesele unui brand de haine și evoluția incasărilor celor doi parteneri, club de fotbal și marcă sportivă. Cazul cel mai cunoscut este al clubului Barcelona. În timp ce clubul are un acord cu Nike pentru 105 milioane de dolari, Messi este ambasador Adidas.

Rețelele sociale și prezența pe acestea reprezintă cheia pentru fidelizare și angajament. Cele mai îndrăgite echipe, Barcelona și Real Madrid, au depășit fiecare 100 de milioane de fani pe Facebook, iar managerii comunităților consideră că Social Media este un canal important pentru a-și anunta promoțiile și noutățile.

Citește și: 5 trenduri care vor influența strategiile social media în 2018

Rețelele Social Media reprezintă un instrument important și pentru cluburile mai mici, care nu au bugete importante pentru campanii de amploare, dar cu imaginație și creativitate reușesc să atragă atenția asupra brandului. Un exemplu este al echipei Deportivo Alavés care, la Copa del Rey, a reușit să obțină mai mult de 250.000 de interacțiuni, depășindu-și rivalul, Barcelona. (Sursa: https://as.com/futbol/2017/06/28/primera/1498683945_211000.html)

Există indicii că putem să ne luăm popcornul și să ne așezăm pe canapea, căci urmează multe alte confruntări și schimbări, care vor afecta topul celor mai puternice mărci de fotbal. Din punct de vedere strategii de brand avem, cu siguranță, multe învățăminte de tras.