Creierul uman este capabil să recunoască structuri și tipare care ne ajută să dăm sens lumii înconjurătoare. Suntem excepțional de buni în completarea golurilor dintr-o imagine și crearea unui întreg. Acesta este motivul pentru care vedem chipuri în frunzele copacilor sau în fisurile trotuarului, de exemplu.
Pentru a înțelege modul în care oamenii percep lumea din jurul lor, un grup de psihologi germani au dezvoltat (în anii 1920) niște teorii pe care le-au numit principii Gestalt. Acestea detaliază modul în care creierul nostru creează structură în mod implicit. Legea fundamentală care guvernează principiile Gestalt este aceea că oamenii au tendința să organizeze ceea ce văd într-o manieră regulată, ordonată, recunoscută.
Marketerii și designerii (de site-uri, de aplicații mobile) trebuie să înțeleagă rolul puternic pe care îl joacă psihologia în percepția vizuală, pentru a înțelege comportamentul consumatorului. Ce se întâmplă când ochiul întâlnește un anumit design pe un site, cum reacționează mintea la mesajul pe care îl transmite brandul tău? O dată ce răspundem la acest tip întrebări, vom ști cum să construim o identitate vizuală, cum să îmbunătățim estetica unui design, dar și funcționalitatea unui site și ușurința în utilizare.
Așadar, cunoașterea acestor principii te vor ajuta să înțelegi când trebuie să utilizezi ierarhia vizuală, nuanțarea de fundal, modul de grupare a articolelor similare, deosebirea între anumite elemente. Aplicând aceste principii, poți influența percepția vizuală, direcționând atenția consumatorului către anumite puncte de focalizare.
6 principii Gestalt ale percepției vizuale
Principiul formă-fond.
Acesta susține faptul că oamenii percep instinctiv obiectele ca fiind fie în prim plan, fie în fundal. Ochiul separă forma întreagă de fundal, pentru a procesa o imagine. De exemplu, din imaginea din stânga vei vedea o vază sau două fețe din profil, în funcție de ce culoare alegi ca fundal, alb sau negru.
Aplicat unui magazin online, acest principiu ne ajută să ne concentrăm atenția pe ce este important și ce putem ignora dintr-o compoziție. De exemplu, atunci când apare o fereastră modală și restul site-ului se estompează în fundal sau când se face clic pe o bară de căutare și contrastul este crescut între aceasta și restul site-ului.
Principiul similitudinii.
Conform acestui principiu, atunci când două elemente sunt asemănătoare, le plasăm în aceeași grupă. Avem, de asemenea, tendința să considerăm că au aceeași funcție. Pentru a stabili grupuri de elemente similare pot fi folosite o varietate de elemente de design, precum culoarea și organizarea.
Este și motivul pentru care magazinele online aleg o culoare distinctă pentru butonul de call-to-action, astfel iese în evidență și atrage atenția vizitatorului asupra acțiunii dorite.
Chiar și atunci când linkurile inserate într-o pagină sunt formatate diferit de restul informațiilor este folosit principiul similarității.
Principiul proximității.
Principiul Gestalt de proximitate prevede că atunci când elemente dintr-un design sunt apropiate, în comparație cu cele individuale, acestea sunt percepute ca făcând parte dintr-un grup, ca fiind înrudite. Proximitatea este atât de puternică, încât înlocuiește similitudinea culorii, formei sau a altor factori care pot diferenția un grup de obiecte.
În designul UX, proximitatea este cel mai adesea folosită pentru a-i determina pe utilizatori să grupeze anumite elemente fără a utiliza margini de încadrare sau alte tipuri de diferențiere.
În exemplul de mai jos, apropierea titlului de imagine indică o legătură între elemente, nefiind necesară încadrarea sau folosirea unei culori pentru diferențierea de alte elemente.
Principiul continuității.
Conform acestui principiu, elementele care sunt aranjate pe o linie sau o curbă sunt percepute ca fiind înrudite, spre deosebire de alte elemente.
Citește și: O cultură solidă a inovării sporește atracția companiei și creează valoare pentru cumpărători
Ochiul tinde să urmeze linia dreaptă de la un capăt la altul al figurii de mai sus, iar linia curbă de sus în jos, chiar și atunci când liniile își schimbă culoarea la mijloc.
Spre exemplu, Amazon folosește principiul continuității pentru a comunica că fiecare dintre produsele de mai jos sunt legate între ele.
Principiul închiderii.
Acest principiu Gestalt afirmă că atunci când analizăm un aranjament complex de elemente vizuale, avem tendința să căutăm un model unic, recunoscut. Cu alte cuvinte, atunci când vedem o imagine care are părți lipsă, creierul nostru completează spațiile, creând o imagine completă, astfel încât să recunoaștem modelul. Principiul închiderii este folosit adeseori în design-ul de logo. Spre exemplu: IBM, NBC, Zendesk.
În design-ul online, acest principiu este folosit și atunci când vrem să determinăm vizitatorul să gliseze stânga sau dreapta, utilizând o imagine parțial decolorată. Atunci când imaginea este afișată complet, creierul nu interpretează imediat că ar mai putea fi ceva de văzut, iar utilizatorul este puțin probabil să acționeze în vreun fel.
Principiul focalizării.
Orice element care se evidențiază vizual de celelalte va capta atenția privitorului. Un punct de focalizare pe un site de prezentare, de exemplu, ar putea fi un buton de call-to-action. Un alt mod de focalizare poate fi un pop-up de culoare distinctă care apare pe un site, ca să atragă atenția asupra unei promoții.
Dacă înțelegem cum funcționează mintea umană, este mai ușor să direcționăm atenția către locul potrivit. Respectând aceste principii și atunci când construim un canal online de comunicare, ne ajută să reținem atenția utilizatorului și să avem rezultate de business mai bune.
Citește și: 8 cărți de marketing și afaceri pe care e musai să le citești
Comenteaza