Content marketing (marketing prin conținut) este un instrument puternic. Am spus-o și cu alte ocazii și chiar merită să o repet. Prin intermediul lui, brandurile reușesc să devină mai cunoscute, să atragă noi clienți și să fidelizeze baza de consumatori existentă.
Cu toate acestea, crearea de conținut de înaltă calitate este doar jumătatea drumului spre succes. Restul îl reprezintă promovarea eficientă a conținutului către publicul țintă. Pentru aceasta există nenumărate canale disponibile, de la rețele sociale și email marketing și până la publicitate plătită și parteneriate cu ambasadori de brand. Toate acestea sunt componente ale marketing-ului integrat și pot cuprinde conținut plătit (paid), deținut (owned) și câștigat (earned).
Metode de optimizare a conținutului destinat promovării brandului
Înainte de a vedea care sunt cele mai bune canale pentru promovarea conținutului, trebuie să iei în considerare câteva bune practici:
- Identifică cel mai performant conținut pe care îl ai: înainte de a începe promovarea, analizează ce conținut pe care îl deții deja performează. Ai în vedere traficul pe site, implicarea consumatorilor și conversiile pentru a determina ce conținut rezonează cu publicul tău. Odată ce ai o idee despre ceea ce ți-a adus rezultate, îți poți concentra eforturile către promovarea acelui conținut.
- Alege momentul potrivit pentru promovare: momentul este un element cheie atunci când vine vorba de promovarea conținutului. Setează acțiunile de promovare în momentele în care publicul tău este cel mai activ și implicat.
- Reutilizează și republică conținutul: nu lăsa conținutul mai vechi să se irosească. Reutilizează conținutul cu cele mai bune performanțe distribuindu-l pe diferite platforme, pentru a ajunge la noi audiențe. De asemenea, poți actualiza conținutul vechi cu informații, imagini sau videoclipuri noi pentru a-i oferi un aspect nou și pentru a-l face din nou relevant.
- Folosesște elemente vizuale: imaginile pot ajuta conținutul să iasă în evidență pe rețelele de socializare și pe alte platforme. Folosește imagini, GIF-uri și videoclipuri pentru a face conținutul mai captivant și mai ușor de partajat.
- Creează un calendar de conținut: pentru a asigura consecvența, creează un calendar de promovare a conținutului. Acest lucru te va ajuta să planifici și să programezi promovarea conținutului în avans, astfel încât să poți rămâne organizat și…pe drumul cel bun.
- Utilizează selectiv promovarea plătită: deși promovarea plătită poate fi o modalitate excelentă de să crești vizibilitatea brandului, este important să o utilizezi selectiv. Nu tot conținutul funcționează bine prin promovarea plătită, așa că testează diferite tipuri de conținut și canale pentru a vedea care sunt cele mai eficiente.
- Urmărește și măsoară rezultatele: în sfârșit, este important să urmărești și să măsori rezultatele pentru a înțelege ce funcționează și ce nu pentru brandul tău. Utilizează instrumente precum Google Analytics, statisticile rețelelor sociale și aplicația de email marketing pentru a măsura succesul eforturilor de promovare a conținutului creat.
Citește și: De ce să incluzi content marketing în strategia de brand?
Ce canale de promovare a conținutului sunt cele mai eficiente?
Desigur, răspunsul depinde de mulți factori. Pentru multe companii, concentrarea pe propriul website pare a fi un canal excelent de comunicare, urmat de email marketing. Pentru altele, rețelele sociale aduc rezultate excelente.
Am detaliat mai jos câteva dintre aceste canale. După ce le descoperi, vei putea construi mai bine strategia de conținut:
Site-ul companiei/brandului: Motivele principale pentru care website-ul este un canal de promovare potrivit? Este proprietatea companiei, deci ai libertate deplină în ce privește conținutul, și atrage consumatori prin căutare organică și SEO. De asemenea, este mai măsurabil decât majoritatea canalelor. Așa că, nu uita să optimizezi conținutul pentru motoarele de căutare. Utilizează cuvinte cheie în conținutul, meta-etichete și descrieri, link-uri interne și externe pentru a crește vizibilitatea în motorului de căutare.
Email marketing: Marketing-ul prin e-mail este o modalitate extrem de eficientă de a ajunge la publicul existent (atenție la GDPR, trebuie să ai acordul persoanelor fizice pentru a trimite informări comerciale) și de a promova conținutul creat. Personalizează subiectul email-ului pentru a crește rata de deschidere și segmentează lista de e-mail pentru a te asigura că ajunge la persoanele potrivite. Utilizează și testarea A/B pentru a determina cele mai eficiente subiecte.
Social Media: Prin social media poți ajunge la un public larg și implicat. Cu toate acestea, este important să alegi platformele potrivite pentru brandul tău și pentru un anumit segment de public. De exemplu, dacă publicul țintă este în primul rând B2B, LinkedIn poate fi o alegere mai bună decât Instagram. Odată ce ai identificat platformele potrivite, asigură-te că optimizezi conținutul pentru fiecare canal în parte.
Publicitate plătită: Publicitatea plătită te poate ajuta să crești rapid vizibilitatea conținutului. Ia în considerare utilizarea platformelor precum Facebook Ads, Google AdWords și LinkedIn Ads pentru a atinge diferite segmente de public. Asigură-te că ai setate obiective clare pentru fiecare platformă și urmărește rezultatele pentru a optimiza campaniile în timp.
Influencer Marketing: Influencer marketing te ajută să ajungi să sporești credibilitatea brandului și să atingi noi segmente de consumatori. Identifică persoanele ce pot deveni ambasadori ai brandului tău, urmărind cu precădere partea calitativă. Adeseori brandurile se lasă atrase de cantitate, de numărul mare de urmăritori, fără să aibă în vedere cine sunt cu adevărat urmăritorii unui „influencer„ și ce tip de conținut a condus la creșterea sa.
Employee advocacy: Aceasta este o armă secretă de care multe companii nu profită și pe care nu o „îngrijesc„. Construiește relații bune cu angajații și determină-i să promoveze conținutul pe propriile platforme sociale.
În concluzie, promovarea conținutului este la fel de importantă ca și crearea acestuia. Folosind o varietate de canale, poți ajunge la publicul țintă și poți stimula implicarea. Nu uita să urmărești rezultatele și optimizezi campaniile de-a lungul timpului pentru acoperire și implicare maximă.
Ai nevoie de conținut atractiv pentru a-l promova pe canalele brandului tău?
Scrie-ne pe office@entourage.com.ro și-ți punem la dispoziție experiența noastră de 11 ani în creare și implementare a strategiilor de conținut. Branduri cu care am colaborat pentru content marketing: Nestle, Lactovit, Sanytol, Nukka, Mercure Bucharest City Center, Microderma, Mivaderm, NorMens, Lotus Chinese Therapy, eHerbal, Osteocare, Himalaya Herbal Healthcare, etc..
Comenteaza