ADN Antreprenor este un eveniment marca Revista Biz și reunește antreprenori la început de drum, antreprenori cu vastă experiență, intraprenori, dar și aspiranți la statutul de antreprenor. Am participat la ediția din 25 octombrie 2023 pentru a ieși puțin din coconul obișnuinței, pentru a afla ce tactici au alți antreprenori în depășirea provocărilor (iar ultimii ani n-au fost deloc lipsiți de provocări) și pentru a găsi puțină inspirație și chiar motivație care să mă ajute să mă energizez.
Vreau să împărtășesc cu tine câteva idei pe care mi le-am notat din spusele vorbitorilor. Sunt idei pe care le-am mai auzit cu toții, dar în frenezia zilelor uităm adesea de ele și ne abatem de la parcursul nostru.
Nu e rău să ne readucem aminte, așa că las aici ideile cu care am plecat de la AND Antreprenor. Scrise fiind, poți reveni la ele ori de câte ori simți nevoia.
Andrei Pitiș (CEO Simple Capital & Cofondator Innovation Labs): Ca antreprenor trebuie să ai o misiune, să îți definești un scop precis pentru care „pornești la drum„ în fiecare dimineță.
Andrei Pitiș: Ca antreprenor, e important să-ți lași amprenta asupra lumii în legătură cu ceva.
De asemenea, dacă vrei să fii un antreprenor „de cursă lungă„, trebuie să te reinventezi permanent. Prin reinventare, vei reuși să menții percepția despre tine ca antreprenor.
Corneliu Bodea (CEO, Adrem): Care este gena antreprenorului Corneliu Bodea? Credința că ceea ce face e cel mai important lucru pe pământ. Așadar, ca antreprenor trebuie să ai credința că ceea ce faci este un lucru însemnat pentru comunitate, că aduci valoare lumii. Aș traduce asta și prin încredere în sine.
Corneliu Bodea: Ca antreprenor, să ai credința că ceea ce faci este cel mai important lucru pe pământ.
De asemenea, reinventarea se regăsește pe lista caracteristicilor unui antreprenor. Corneliu Bodea adaugă faptul că, pentru a te reinventa, trebuie să te cunoști, să știi ce puncte tari și puncte slabe ai, trebuie să înveți permanent, să acționezi, să schimbi ceva.
Dar cu toate acestea, desi faci totul corect în opinia ta, eșecul poate apărea. Și, de cele mai multe ori, apare. În acest moment, antreprenorul trebuie să dețină capacitatea de a reveni după eșec. Este ceea ce numim în ultima vreme „reziliență„.
Eșecul este cel mai valoros pentru un antreprenor, pentru că atunci înveți cine ești, îți redefinești valori și obiective, cauți soluții. Ca antreprenor înveți să construiești pe adversitate, adică în ciuda provocărilor.
Ștefan Hamza, antreprenorul care a creat Atelier Hamza în 2019, m-a surprins cu câteva afirmații (pe care le notez exact cum le-am perceput eu) pe care le-aș încadra la „așa nu„. Își dorește o creștere rapidă, iar una dintre provocările cu care se confruntă este lipsa feedback-ului de la clienți. De asemenea, acesta afirmă că „nu mai are de la cine să învețe„ după ce s-a documentat temeinic. O strategie de cunoaștere temeinică a clientului și un plan pentru a obține feedback pot fi implementate pentru a afla motivațiile consumatorului și nevoile lui.
În opinia mea, antreprenorul trebuie să lase mereu porți deschise spre cunoaștere. Orice, din domeniu sau nu, poate aduce o informație utilă pentru business-ul pe care vrei să îl crești. Acum, este posibil ca Ștefan Hamza să fi făcut referire la altceva, strict la parte de design și materiale? (să fi avut o altă intenție în exprimare), dar în contextul discuției, afirmația a stârnit câteva grimase și în rândul din fața mea. Oricum, e bine să avem în vedere și existența unei astfel de perspective (indiferent că nu s-a dorit a fi și a lui).
Cum să depășești obstacolele care apar în drumul antreprenorial?
În panelul dedicat HoReCa, axat preponderent pe provocările domeniului și depășirea acestora, au fost invitați patru antreprenori: Alexandru Haită (distileria Măgura Zamfirei), Cristina Voicu (Sweet Ela), Anca Mitu (Privileg Catering) și Alex Petricean (NOA Restaurant).
Anca Mitu, un antreprenor cu vastă experiență, menționează că un antreprenor are nevoie de perseverență, viziune, să facă analiza mediului, să-și depășească propriile frici și neputințe, dar și confortul.
Domnul Alexandru Haită aduce în discuție pasiunea pentru creație. Este nevoie de pasiune pentru a putea depăși orice obstacol din viața ta ca antreprenor.
Citește și: De la concizie la profunzime: Beneficiile strategiei de conținut extins
Alex Petricean are o afirmație care mi s-a părut cu tâlc pe moment (nu mereu rotițele se învârt în ritmul dorit😊): „Câtă vreme ai provocări, ești la început.„ Desigur, și un antreprenor cu experiență vastă poate avea provocări, dar adeseori trece mai ușor peste ele, este „călit„ cum se spune, iar partea emoțională îl ajută să treacă mai ușor peste ele. În ce privește un antreprenor tânăr, așa cum este și Alex Petricean, provocările dese sunt un indicator că mai este de lucru până la ajunge la un rodaj personal și de business, că mai e loc de greșeli și încercări. Aceste provocări îi determină pe unii să renunțe în primii ani.
Cunoscând de la bun început că vor urma o mulțime de obstacole, te poți seta mental, te poți organiza astfel încât să știi că, atunci când vor apărea, nu trebuie să renunți, că ele sunt doar niște etape mai scurte sau mai lungi.
Un aspect pe care toți cei patru antreprenori din panelul dedicat HoReCa îl aduc în discuție este EDUCAȚIA, respectiv nevoia de educație. Educație temeinică, permanentă, pe toate palierele.
Eu aș supune atenției și o altă perspectivă: cea psihologică. Ce rol joacă psihicul în alegerea unui drum antreprenorial, care a fost mediul în care ai copilărit și cum definește el azi acțiunile/inacțiunile tale antreprenoriale? Răspunzând acestor întrebări, vei reuși să ajungi la cunoaștere de sine (de care menționa și Corneliu Bodea), să-ți dai seama ce te împiedică în obținerea succesului (și tu trebuie să stabilești pentru tine ce înseamnă succesul) antreprenorial, ce anume din acțiunile tale actuale sunt generate de evenimente din trecut, care sunt cuvintele/temerile din mintea ta care te țin pe loc și cum au apărut ele. Întrebările sunt și pentru antreprenorii cu experiență, dar mai ales pentru cei la început de drum sau cei care sunt într-o derivă sau stagnare.
Dacă ți se pare un material util și pentru alte persoane, nu ezita să îl distribui! 😊
Comenteaza